8/1/13

Τι ειναι το R.O.I και ο ρολος του στο στοιχημα



Ας υποθεσουμε οτι καποιος αγοραζει μια καφετερια.Αυτο το κανει για να βγαλει χρηματα,να κανει γνωστο το μαγαζι του και να πετυχει επαγγελματικα.
Αν τα καταφερει ολα αυτα η αξια του μαγαζιου του θα ανεβει και ετσι καποια στιγμη θα εχει την δυνατοτητα να το πουλησει περισσοτεροαπ οτι το αγορασε.
Αρα η αγορα αυτου του καφε ειναι ενα ειδος επενδυσης.Ο αγοραστης επενδυει και περιμενει ανταποδοση (κερδος)οταν ερθει η ωρα να πουλησει την επιχειρηση του.
Η ανταποδοση αυτη της επενδυσης την οποια προσδοκα οτι θα εχει ο αγοραστης ειναι το «return on investment» (R.O.I) .

Το ΣΤΟΙΧΗΜΑ ειναι το χρηματιστηριο του ποδοσφαιρικου τζογου.Στο χρηματιστηριο ο επενδυτης αγοραζει αποδοσεις-μετοχες και ο παικτης του στοιχηματος κανει και αυτος κατι αναλογο,αγοραζει αποδοσεις ομαδων και περιμενουν η κινηση τους αυτη να εχει καποιο θετικο αποτελεσμα,κερδος.

Ο χρηματιστης εχει πολυ πιο συχνα κερδος απο τον παικτη του στοιχηματος και αυτο μπορει να εξηγηθει πολυ ευκολα.Ο πρωτος ειν αι επαγγελματιας,θετει στοχους,επικεντρωνεται σε αυτους και γνωριζει τους τροπους για να τους πετυχει.
Ο παικτης του στοιχηματος κανει το λαθος να αγοραζει πολλες μετοχες(αγωνες),χωρις να θετει στοχους και χωρις να εχει προγραμμα και παιζει οπως να ναι χωρις καμια μεθοδο και συστημα.

Με αλλα λογια ο επενδυτης ξερει πως να διαχειριστει το κεφαλαιο του ενω ο παικτης του στοιχηματος οχι.

Το R.O.I ειναι ο δεικτης καθαρου κερδους του παικτη και το υπολογιζουμε οταν διαιρεσουμε το καθαρο κερδος με το συνολικο του ταμειο μια συγκεκριμενη χρονικη στιγμη.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ : 

Eστω οτι ξεκιναμε με ταμειο 3000 και σε καποια χρονικη στιγμη το ταμειο μας ειναι στις 3600 μοναδες.

Το ROI μας ειναι 600/3000 = 0.2 η 20%.

Το ROI ειναι ενας καλος τροπος για να μετρησουμε-αξιολογησουμε την αποδοση μας στο στοιχημα αλλα και να μας βοηθησει να θεσουμε στοχους.
Αν για παραδειγμα ο στοχος μας ειναι να τριπλασιασουμε το αρχικο μας κεφαλαιο και γνωριζοντας το ROI μας μπορουμε να υπολογισουμε ποσα και ποιας ταξης θα ειναι τα πονταρισματα μας,ξερουμε δηλαδη πως θα κινηθουμε για να πετυχουμε τον στοχο μας.

Στους περισσοτερους παικτες συνανταμε συχνα ενα ποσοστο ROI κοντα στο -10% κατι που δεν ειναι καθολου τυχαιο μιας και τοση ειναι περιπου η γκανιοτα του εκαστοτε μπουκ!

FB = B + (RSN/100)

Η εξισωση αυτη μας δειχνει την σχεση αναμεσα στο ROI(R),των αριθμο των στοιχηματων(N) το μεγεθος του πονταρισματος(S) και το αρχικο ταμειο(Β).
Το FB συμβολιζει το τελικο ταμειο του παικτη ενω το ROI συμβολιζεται με ποσοστο.
Bλεπουμε λοιπον οτι το στοιχημα ειναι και μαθηματικα,χρειαζεται γνωση επιγνωση,τροπο,σχεδιο,μελετη αφου τιποτα δεν μπορει να αφεθει στην τυχη του.